Zaščitite elektronske naprave pred udarom strele v hišo

Slovenija leži na izrazito nevihtnem območju. V povprečju letno beležimo med 30 in 50 nevihtnih dni. Vroče poletne dni pogosto spremljajo nevihte in neurja, kar povečuje tveganje za udare strel. Medtem ko so takšni vremenski pojavi lahko spektakularni, predstavljajo tudi nevarnost za elektronske naprave v hiši. Udar strele lahko resno poškoduje ali celo uniči elektronske in telekomunikacijske naprave. Zato je pomembno poznati ukrepe za zaščito vaše opreme.

Kako zaščititi elektronske naprave pred udarom strele v hišo?

Najboljši način za zaščito elektronskih naprav pred udarom strele je preprečevanje. Ko je napovedano neurje ali ste dalj časa odsotni od doma (na primer med dopustom), je prva in najpomembnejša stvar, ki jo lahko storite, da izklopite vse elektronske naprave iz električnega omrežja – tako vaše kot tudi tistih, ki ste jih dobili od nas. To vključuje televizorje, računalnike, hi-fi sisteme, polnilce za telefone in druge občutljive naprave. Prav tako izklopite vse telekomunikacijske naprave, kot so modemi in usmerjevalniki.

Priporočljiva je tudi uporaba prenapetostnih zaščitnih naprav. Te naprave so zasnovane tako, da preprečujejo nenadno povišanje napetosti, ki ga povzroči udar strele ali druga električna motnja. Na voljo so prenapetostne zaščite, ki se vgradijo v električne vtičnice, ter večje zaščite, ki se namestijo v glavno električno omarico vašega doma. Oboje zagotavljata dodatno raven varnosti.

Ponudbo prenapetostnih naprav za zaščito lahko preverite tudi v T-2 Klubu:

Poleg tega je smiselno na vaš dom namestiti tudi strelovod. Gre za sistem prevodnikov, ki preusmerjajo energijo strele stran od vaše hiše in elektronskih naprav. Treba ga je sicer pravilno namestiti in vzdrževati, če želimo zagotoviti učinkovito zaščito.

Katere so najbolj pogoste okvare elektronskih naprav v času neviht?

Ko strela udari v hišo ali blizu nje, lahko povzroči številne okvare elektronskih naprav. Najpogostejše vključujejo:

- Prenapetost: To je najpogostejša oblika, saj strela ustvari izjemno visoko napetost, ki lahko poškoduje občutljive elektronske komponente. Prenapetost lahko povzroči okvaro elektronskih naprav, kot so televizorji, računalniki, in gospodinjski aparati.

- Prekomerna toplota: Prenapetost lahko povzroči segrevanje električnih vodov in komponent, kar lahko povzroči njihovo taljenje ali celo vžig. To lahko vodi do resnih poškodb na napravah in celo do požara.

- Elektromagnetne motnje: Udari strel povzročijo tudi elektromagnetne motnje, ki lahko vplivajo na delovanje telekomunikacijskih naprav, kot so modemi, usmerjevalniki in brezžični sistemi. To lahko povzroči začasno izgubo povezave ali celo poškodbo naprave.

Udar strele v hišo lahko uniči elektronske naprave in preko njih celo povzroči požar.

Kdo mora biti najbolj pazljiv pri uporabi elektronskih naprav v času neviht?

Vsi, ki živijo v hišah ali stanovanjih, morajo biti previdni med nevihtami. Vendar pa je dejstvo, da so hiše bolj izpostavljene udarom strel kot stanovanjski bloki.

Stanovanjski bloki imajo pogosto bolj robustne električne sisteme in pogosto že nameščene strelovode. Vendar to ne pomeni, da so popolnoma varni. Udar strele lahko še vedno povzroči prenapetost, ki se razširi po električnem sistemu in poškoduje naprave v posameznih stanovanjih.

Lastniki hiš morajo biti tako še posebej previdni, saj imajo običajno manj zaščite pred strelami.

Uničujoč udar strele v hišo je veliko bolj verjeten kot v blok.

Ali lahko elektronske naprave zavarujem za primer udara strele v hišo?

Da, možno je zavarovati elektronske naprave pred škodo, ki jo povzroči udar strele. Večina zavarovalnic ponuja zavarovanje za elektronske naprave, ki vključuje zaščito pred naravnimi nesrečami, med katere spadajo tudi udari strel. To zavarovanje lahko vključuje popravilo ali zamenjavo poškodovanih naprav, odvisno od pogojev vaše zavarovalne police.

Pomembno je, da preučite pogoje zavarovalne police in se prepričate, da vključuje zaščito pred udarom strele. Nekatere zavarovalnice imajo posebne zahteve glede zaščite, kot so prenapetostne zaščite ali strelovodi, da bi bile vaše naprave upravičene do odškodnine v primeru škode.

Da povzamemo...

Nevihte in udari strel so del naravnega okolja, vendar lahko povzročijo resno škodo elektronskim napravam v hiši. Da bi zaščitili svojo opremo, je pomembno izvajati preventivne ukrepe, kot so izklop elektronskih naprav pred nevihtami, uporaba prenapetostnih zaščit in namestitev strelovoda.

Zavedanje o tveganjih in ustrezna zaščita lahko pomagata zmanjšati možnost poškodb ali uničenja vaših elektronskih naprav. Čeprav ni mogoče popolnoma preprečiti škode zaradi naravnih nesreč, lahko tveganje občutno zmanjšate. Koristno pa je razmisliti tudi o zavarovanju elektronskih naprav za primer udarov strel. To vam lahko zagotovi dodatno varnost in mir.

V primeru, da se vseeno pripeti okvara opreme, pa imamo na T2 ekipe prijaznih in usposobljenih tehnikov, ki so vedno v pripravljenosti za kar se da hitro zamenjavo opreme.

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?